בקע = הרניה והוא חולשה של השרירים הנמצאים בדופן הבטן. בבקע נוצר מצב בו הרקמות השומניות והאיברים הנמצאים בתוך חלל הבטן יכולים לחדור (או חודרים) דרך הדפנות החלשות של הבטן ואלו יוצרות כאבים שונים, מגבלת תנועה ובמקרים מסובכים גם סכנה אמתית. אנחנו יכולים לראות את הבקע לפעמים על העור עצמו כבליטה כיוון שהאיברים השונים והרקמות נדחקים מפנים חלל הבטן כלפי חוץ. לרוב, הבקע מחמיר לאחר פעילות מאמצת של שרירי הבטן (שיעול, עיטוש, צחוק), הרמת משאות, התרוקנות של המעיים או לאחר עמידה ממושכת. הטיפול בבקע נעשה באמצעות ניתוחי בקע שמטרתם להזיר את האיברים לממקומם ולתקן את המפגע.
על ניתוחי בקע
ניתוחי בקע מתבצעים במטרה לטפל בבקע שכבר נוצר ולאחריהם יכולים המטופלים להמשיך בחייהם ללא מגבלה (וכראייה לכך גם ילדים קטנים יכולים לעבור ניתוח ולאחר ההתאוששות להתנהל רגיל בחיי היום יום). ניתוח בבקע מתבצע על ידי רופא שמומחה בתחום כשההרדמה במהלכו יכולה להיות מקומית או כללית בהתאם להחלטה של הרופא, המצב של המטופל וכמובן בקשות שלו אם קיימות (למשל ישנם מטופלים אשר מתקשים להתמודד עם רעיון של ביצוע ניתוח בהרדמה מקומית כשהם מודעים למה שקורה סביבם ולניתוח). במהלך הניתוח יפעל המנתח להחזיר את האיברים למקומם הטבעי כשאת האזור ה"פגום" יסגור הרופא באמצעות רשת כירורגית ייחודית שמתקבלת על ידי הגוף והיא שומרת על האיברים במקומם.
שאלות על הניתוח
ניתוחי בקע הם ניתוחים אשר מחייבים לבצע חתכים וכניסה לגוף המנותח ולכן אלו שעומדים לעבור אותם מעלים מספר שאלות:
- כמה זמן אורך הניתוח? ניתוח בבקע אורך בסך הכול כשעה וחצי.
- באיזו הרדמה משתמשים? ההרדמה תהיה מקומית או כללית ועם הרופא יוחלט מראש מהי ההרדמה הנכונה ביותר למנותח.
- מהם אחוזי ההצלחה של הניתוח? ניתוח בקע נחשב לניתוח בעל אחוזי הצלחה טובים אם כי חשוב מאד להכיר את הסיכונים לאחריו כדי לדעת מתי יש לפנות לרופא.
- אלו מגבלות יש לאחר הניתוח? לאחר הניתוח ישנה תקופת התאוששות במקום של כשני לילות וההתאוששות הנדרשת בבית היא של כשבועיים לאחריהם יש להגיע לבדיקה חוזרת ולבחון אם אפשר לחזור לפעילות רגילה.
